vrijdag 30 mei 2014

Inspirerende initiatieven

Hoe langer je op internet zoekt, hoe meer goede, leuke, innovatieve en inspirerende ideeën je tegenkomt. Veel dingen die wij uit routine doen kunnen op een veel efficiëntere manier gebeuren. Efficiënter voor onszelf, voor de mensen om ons heen, voor het milieu of voor de wereld. Eén ding hebben al deze ideeën gemeen: Ze zijn ontstaan vanuit een visie. Omdat er mensen zijn die geloven dat het anders kan. Beter. Dat is het inspirerende: Het lukt omdat er mensen zijn die geloven dat het kan lukken.

Hieronder heb ik er een paar verzameld. Verschillende ideeën met verschillende visies. Sommige initiatieven kan je steunen en aan anderen kan je zelfs mee doen.



Thuisafgehaald (www.thuisafgehaald.nl)

Als die dieren dan toch zijn vetgemest en afgemaakt, die producten met vliegtuigen en vrachtwagens naar ons land zijn vervoerd en andere inspanningen zijn geleverd om voedingsproducten naar ons landje te krijgen, laten we het dan ook maar opeten. Een leuk initiatief dat betrokkenheid stimuleert en verspilling tegengaat.


Waka Waka Light (www.wake-waka.com)

1,2 biljoen mensen hebben geen toegang tot elektriciteit. Deze mensen hebben dus ook geen goede lichtbronnen, waardoor ze Kerosine lampen gaan gebruiken; inefficiënt, gevaarlijk en duur. Dat heeft gevolgen voor gezondheid en het milieu. Om de levenskwaliteit van deze mensen te vergroten is de WakaWaka ontwikkeld: Een high-techt low-cost' lamp met oplader op zonne-energie.



Kromkommer (www.kromkommer.com)

Dit vind ik zelf een hele leuke. Kromkommer zet zich in voor minder verspilling van eten. 5% tot 10% van alle groente en fruit in Nederland wordt verspild vanwege hun looks. Deze organisatie vraagt hier met gekke slogans, leuke acties, een blog
en vernieuwende tips aandacht voor. Inmiddels hebben ze drie soepen op de markt gebracht die zijn gemaakt met gekke, kromme, verspilde groenten. En ik heb zo het idee dat er nog veel meer gaat komen.





Peerby (www.peerby.com)

Een bedrijf met een gedachtegoed waar ik wel achter kan staan: 'Wij geloven in 'wij' en niet alleen maar 'ik''. Vanuit die visie wordt en alternatief geboden voor de wegwerpcultuur. Jij hebt iets nodig en geeft dit aan op de website of via de app van Peerby. Leden in de buurt zien wat jij nodig hebt, laten het weten als ze dit voor je hebben en zo worden jullie met elkaar in contact gebracht. Goed voor de planeet, goed voor de buurt en ook gewoon goed voor jezelf.





Repair café (www.repaircafe.nl)

Wat doe je met spullen die kapot zijn? Weggooien? Beetje jammer van de spullen. Repair cafés stimuleren duurzaamheid. Het zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten die draaien om samen repareren. Gereedschap materialen en zelfs deskundigen zijn aanwezig. Je kan er heen met je kapotte product, maar ook gewoon om te komen helpen. Dan denk ik dus meteen, zeker alleen in grote steden? Maar nee, zelfs in het dorpje in de Achterhoek waar ik vandaan kom en waar niemand ooit van heeft gehoord zit er eentje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten